Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki Türkiye Güzellikleri


Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki Türkiye Güzellikleri

Birçoğumuz; internette gezerken, tatil yerlerini incelerken, günübirlik turlara göz gezdirirken ” Unesco Dünya Mirası Liste’sinde yer alıyor. ” cümlesiyle mutlaka karşılaşmışızdır. Bilindiği gibi; UNESCO, her yıl hem ülkemizde hem de dünya üzerinde yer alan birçok şehri, tarihi yerleri, milli parkları ve çeşitli yapıları dünya mirası olarak adlandırılan özel listeye dahil ediyor. Ülkemizde de her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan, onlara ev sahipliği yapan birçok yer çoktan listede ki yerini aldı bile. Peki, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren ve ülkemiz sınırlarında bulunan yerler hangileri? İşte Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki Türkiye Güzellikleri.

Nemrut Dağı (Adıyaman)
Pek çok belgesele konu olan, birçok seyahat dergisinde fotoğraflarına rastladığımız ve fazlasıyla aşina olduğumuz yerlerden birisi Adıyaman’da yer alan Nemrut Dağı. Öyle ki; tam 34 yıldır Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan bir yer burası. Nemrut Dağı’nın en önemli özelliklerinden birisi, dağın tamamında görülen ve yıllardır sırrı çözülemeyen dev heykellerdir. Bir diğer önemli özelliği de gün batımı ve gün doğumu sırasında muhteşem bir manzaraya sahip olmasıdır.

Troya Antik Kenti (Çanakkale)
Türkiye’de bulunan ve uzun yıllardır listede yer alan bir diğer bölge ise Çanakkale’deki Troya Antik Kenti. Her yıl; yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan bu antik kent, zaman zaman filmlere de konu olmuştur. Unesco Dünya Mirası Listesi’ne 1998 yılında giren bu tarihi kent, daha uzun yıllar popülerliğini koruyacaktır.

Çatalhöyük (Konya)
Dünya’nın ilk yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük; Konya’da yer alan ve en önemli turistik yerlerden birisi olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar; kuruluşu hakkında kesin bir tarih bilinmese de, M.Ö. 8. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. En eski yerleşim yerlerinden biri olmasına rağmen, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Konya’ya 53 kilometre mesafede olan bu gizemli ve tarihi yeri mutlaka görün. Hazır gelmişken, Konya’nın meşhur etli ekmeğini de tatmadan dönmeyin.

Efes Antik Kenti (İzmir)
İzmir denince; saat kulesinden sonra, ilk akla gelen yerlerden birisi de Efes Antik Kenti’dir. Tarihi 6.000 yıl öncesine dayanan bu antik kent, 2015 yılından beri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Efes Antik Kenti’nin pek bilinmeyen bazı özellikleri de mevcut. Örneğin; geçmiş çağlara ait olan ve 14.000’den fazla kitaba ev sahipliği yapan kütüphanenin sütunları burada yer alıyor. Ayrıca yine bu bölgede yer alan Meryem Ana Kilisesi, Artemis Tapınağı ve Yedi Uyuyanlar da gezilebilecek yerler arasındadır.

Göbekli Tepe (Şanlıurfa)
Dünyanın belki de en eski tapınaklarından birisi olma özelliğini taşıyan Göbekli Tepe; Mısır Piramitlerinden bile 7500 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip. Burasının bir başka özelliği de; insanlığın tarım toprağına geçişinin kalıntılarını taşıyor olmasıdır. Göbekli Tepe; 2018 yılından beri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Daha Fazlası İçin

Hemen Arayın

0 850 707 06 50

Copyrights © 2018 İzmir Hareketli Turlar. Site Yapım: Gif Ajans

Sohbet
💬 Yardım
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?